Baha ' i Dom kultu, popularnie znany jako Świątynia Lotosu jest nie tylko symbolem doskonałości w nowoczesnej architekturze indyjskiej, ale także jednym z najczęściej odwiedzanych budynków religijnych na świecie. Świątynia znajduje się na 9,7-hektarowej stronie w pobliżu Nehru Place w południowym Delhi, jest miejscem kultu otwartego dla wszystkich ras, religii i kast.

forma tego domu kultu przybiera kształt lotosu, kwiatu uważanego za święty przez większość Indian., Został zaprojektowany, aby odzwierciedlać prostotę, jasność i świeżość wiary Baha ' i i działać jako symbol jedności ludzkości i religii.

architekt Fariborz Sahba próbował uczynić ten budynek znanym i akceptowalnym dla Indian bez naśladowania żadnej z istniejących szkół architektonicznych Indii. Podstawową ideą projektu jest to, że dwa podstawowe elementy-światło i woda – zostały wykorzystane jako ozdoby w miejsce rzeźb i rzeźb normalnie występujących w indyjskich świątyniach.,

struktura składa się z trzech rzędów po dziewięć płatków każdy, wyrastających z podium, które podnosi budynek ponad otaczającą równinę. Pierwsze dwie warstwy zakrzywiają się do wewnątrz, obejmując wewnętrzną kopułę, podczas gdy trzecia warstwa zakrzywia się na zewnątrz, tworząc baldachimy nad dziewięcioma wejściami.

dwuwarstwowa kopuła wewnętrzna, wzorowana na najbardziej wewnętrznej części lotosu, składa się z 54 żeber z betonowymi muszlami pomiędzy nimi. Centralna hala ma średnicę 34 metrów i wysokość 33,6 metra nad podium.,

jest on otoczony dziewięcioma łukami, które zapewniają główne wsparcie dla nadbudówki. Sala o pojemności 2200 miejsc nie ma bożków, zdjęć i księży. Oprócz sali głównej kompleks składa się z bloku pomocniczego z recepcją, biblioteką i biurem administracyjnym.

Cała nadbudówka jest zaprojektowana do pracy jako seria świetlików dachowych z przeszkleniami na wierzchołku płatków wewnętrznych, pod płatkami zewnętrznymi i po zewnętrznej stronie płatków wejściowych., Światło w ten sposób filtruje się w centralnej sali w taki sam sposób, jak przechodzi przez kwiat lotosu.

dziewięć odbijających się basenów otacza budynek, ich forma sugeruje liście lotosu. Zewnętrzne oświetlenie jest tak rozmieszczone, aby lotosowa struktura unoszyła się na wodzie. Budynek uosabia skuteczne techniki wentylacji i chłodzenia. Świeże powietrze, chłodzone podczas przechodzenia przez fontanny i baseny, jest wciągane przez otwory w piwnicy do centralnego holu i wydalane przez otwór na szczycie konstrukcji.,

płatki żelbetowe są pokryte płytami z białego marmuru, dopasowanymi do profili powierzchni i wzorów związanych z geometrią konstrukcji.

Biały marmur pokrywa również wszystkie podłogi wewnętrzne, podczas gdy wnętrza płatków są betonowe. Chodniki i schody na podium wykończone są w lokalnym czerwonym piaskowcu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *