a Baha ‘ i imádat Háza, amelyet népszerűen lótusz templomnak neveznek, nemcsak a modern indiai építészet kiválóságának szimbóluma, hanem a világ egyik leglátogatottabb vallási épülete is. A templom egy 9,7 hektáros területen, a Dél-Delhi Nehru Place közelében található, minden faj, vallás és kasztok számára nyitott istentiszteleti hely.

ennek az istentiszteleti háznak a formája a lótusz, a legtöbb indián által szentnek tartott virág., Úgy tervezték, hogy tükrözze a Baha ‘ i hit egyszerűségét, tisztaságát és frissességét, és az emberiség és a vallások egységének szimbólumaként működjön.

az építész, Fariborz Sahba megpróbálta ezt az épületet ismeretté és elfogadhatóvá tenni az indiai nép számára anélkül, hogy utánozná India meglévő építészeti iskoláit. A tervezés alapgondolata, hogy az indiai templomokban általában talált szobrok és faragványok helyett két alapvető elemet – a fényt és a vizet – használtak díszítésként.,

a szerkezet három, egyenként kilenc szirmból álló sorból áll, amelyek egy dobogóról indulnak, amely az épületet a környező síkság fölé emeli. Az első két soraiban görbe aktív, átfogó, a belső kupola, míg a harmadik réteg görbék passzív formában baldachinos kilenc bejárattal.

a lótusz legbelső részén modellezett kétrétegű belső kupola 54 bordát tartalmaz, amelyek között betonhéj található. A központi csarnok átmérője 34 méter, magassága 33,6 méter a dobogó felett.,

kilenc ív gyűrűje biztosítja a felépítmény fő támogatását. A 2200 férőhelyes teremben nincsenek bálványok, fényképek és papok. A nagyterem mellett a komplexum egy fogadóközponttal, könyvtárral és adminisztrációs irodával rendelkező melléképületből áll.

a teljes felépítményt úgy tervezték, hogy a belső szirmok csúcsán, a külső szirmok alatt és a bejárati szirmok külső oldalán üvegezett tetőablakként működjön., A fény így ugyanúgy szűrődik a központi csarnokba, ahogy áthalad a lótuszvirágon.

kilenc fényvisszaverő medence veszi körül az épületet, formájuk a lótusz leveleire utal. A külső megvilágítás úgy van elrendezve, hogy a lótuszszerkezet lebegjen a vízen. Az épület hatékony szellőztetési és hűtési technikákat testesít meg. A szökőkutak és a medencék áthaladásakor lehűtött friss levegőt az alagsori nyílásokon keresztül a központi csarnokba vezetik be, majd a szerkezet tetején lévő szellőzőn keresztül kiömlik.,

a vasbeton szirmokat fehér márványlapok borítják, amelyek a felületi profilokhoz és a szerkezet geometriájához kapcsolódó mintákhoz illeszkednek.

A fehér márvány az összes belső padlót lefedi, míg a szirmok belseje bokor kalapált beton. A dobogón lévő sétányok és lépcsők a helyi vörös homokkőben készülnek el.

id=”a05c3bfed2″>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük